RC-XXL Spišská N.V. / Očová

RC-XXL Spišská N.V. / Očová

RC-XXL Spišská Nová Ves

Ráno nás vítala zamračená obloha, z ktorej sa, hneď ako sme zložili modely, spustil dážď. Hodinu sme klábosili v autách. Po jedenástej sa vyčasilo a mohli sme začať lietať. Na štart sa registrovalo jedenásť pilotov v poradí:
1. Olin Vitásek
2. Rastislav Franko
3. Andrej Molčányi (Kúzelník)
4. Ľubomír Ivan
5. Štefan Andoga (rcxxl)
6. Boris Krpelán
7. Miroslav Líška (Gommes)
8. Milan Ďuriš
9. Šimon Žemla
10. Rasťo Žemla
11. Miroslav Bigoš (Bigi)

Poradie úloh prelety-termika-prelety-termika.
V prvom kole mal problémy Andrej, ktorému štrajkovalo servo vypínacieho háčika, asi vlhkosť v elektronike. Rozobral a skontroloval celý stroj, žiadnu chybu ale nenašiel. Po skončení kola si dal nesúťažný let a odvtedy všetko fungovalo v poriadku. Štyria piloti zapísali tisícku za sedemnásť preletov. Nasledovala termika, ktorú vyhral Rastislav Franko. Pristál rovno v desiatej minúte. Na chrbát mu tesne dýchal Olin. S pribúdajúcim časom termika zmizla a padali sme ako listy na jeseň.
Dvadsať preletov, v tretej úlohe, zapísal Andrej. Pofotili sme modely a šli na poslednú úlohu termika. Od Slovenského Raja sa blížila čierňava, ktorá neveštila nič dobré. Mraky sa našťastie roztrhali a jediné čo z nich ostalo, bol studený vzduch, ktorý zabil akúkoľvek termiku. Takže ako rýchlo hore, tak rýchlo dole. Najlepší čas, sedem minút, v termike nalietal Ľubo.

Víťazom sa stal domáci pilot, nováčik Rastislav Franko s modelom Hornet H 206, ktorý si odniesol domov putovný pohár METAKOV. Celý deň mal vyrovnané výkony a ako jeden z mála pilotov ladne kládol svoj model do vyznačeného priestoru. Žiadne trieskanie modelu o zem, žiadne hodiny, štyri jemné dosadnutia s rolovaním na hlavnom kolese po trávnatej ploche. Druhé miesto si vybojoval Ľubomír Ivan z Nitry s modelom DG 800S a tretí skončil opäť domáci pilot Rasťo Žemla s vetroňom ASW 19 Pegasus. Poradie na ostatných miestach M. Bigoš, Š. Žemla, B. Krpelán, M. Líška, O. Vitásek, M. Ďuriš, Š. Andoga, A. Molčányi. Záver sezóny zastihol pilotov vo výbornej forme, veď šiesti z jedenástich pilotov pristáli v každom lete do vymedzeného priestoru.

Novinky zo zákulisia. M. Ďuriš kúpil od B. Majerčíka Libelle (model lídra seriálovej súťaže), a to bol dôvod, prečo strávil piatkové popoludnie na spišskom letisku – zalietaval model. Po rozbití vlečnej na Myjave mal Miro Bigoš nôž na krku a musel v krátkom čase pripraviť novú vlečnú. Pripravil osvedčený PC-6 Pilatus Turboporter s motorom EME120. V modeli má zabudované dve nádrže s celkovým objemom dva litre. Takže s jedným natankovaním odvliekol celú súťaž. Ďalšia vlečná, Bellanca Decathlon Daniela Blahuta celý deň neúnavne vyťahovala zvyšné štartovné pole. Občas za oboch zaskočil Raptor s motorom DLE 55 Rasťa Žemlu.

VIDEO Komarlex RCXXL
VIDEO reportáž zo súťaže na TV Reduta

RC-XXL Banská Bystrica

Ostali sme spať vo Veľkej Lomnici a skoro ráno sme sa vybrali na cestu do Očovej. Odprevádzal nás dážď, ktorý udupával akýkoľvek optimizmus. Keď sme zbiehali z diaľnice za Mikulášom spoza potrhaných mrakov začalo nesmelo vyliezať slniečko. Nad Očovou už svietilo slniečko. Fúkal svieži vietor okolo 4 m/s.
Dohodli sme sa na poradí úloh prelety-termika-termika-prelety.

Poradie štartovného poľa:
1. Bohuslav Majerčík
2. Olin Vitásek
3. Štefan Andoga (rcxxl)
4. Andrej Molčányi (Kúzelník)
5. Milan Ďuriš
6. Miroslav Bigoš (Bigi)
7. Miroslav Líška (Gommes)
8. Ľubomír Ivan
9. Boris Krpelán

Prvé kolo výborne zalietal Bohuš, ktorý zapísal dve tisícovky. Aj keď Milan zaletel o jeden prelet viac (17 preletov), na tisícku mu chýbali body za pristátie. V chladnom počasí mal šťastie Bohuš, ktorý ako jediný chytil poriadku termiku, ostatní sadali v čase 4-6 minút. Termika druhého kola bola ako na hojdačke, Domáce prostredie využil Boris, ktorý vyždímal z modelu max. a vyhral termiku. Obed a čierne mračno prerušili súťaž. Už nás čakali len prelety. Vietor zosilnel a začal trápiť pilotov. Na silný vietor doplatil M. Bigoš, ktorý zbrklo zareagoval v zákrute po vetre a zlomil trup. Pri rolovaní, na drnoch , sa Olinovi „rozpojil“ trup, ktorý načal v sobotu a do vyznačeného priestoru mu chýbal meter-dva. Nasýtená sklenená tkanina bude musieť spevniť ulomené miesto. Dvadsať preletov zabezpečilo tisícovku Bohušovi, ktorý sa zároveň stal aj víťazom súťaže. Poradie na ostatných miestach Olin Vitásek, Milan Ďuriš, Ľ Ivan, M. Bigoš, M, Líška, B. Krpelán, A. Molčanyi a Š. Andoga. Štefanovi sa podaril husársky kúsok, keď ako jeden z dvoch pilotov zapísal stovku za každé pristátie.

FOTO zo súťaží na G+

Posledná súťaž, takže sa do Očovej niesol pohár pre víťaza seriálovej súťaže RC-XXL. Po veľmi rýchlom zrátaní výsledkom, pohár zdvihol nad hlavu Bohuslav Majerčík.

Chcel by som touto cestou poďakovať všetkým organizátorom, rozhodcom, pilotom, pilotom vlečných, tvorcovi software a administrátorovi stránky za perfektne odvedenú sezónu.

Pomaly sa pripravujeme na tvorbu kalendára pre rok 2016 a podľa posledných informácií nás čaká sedem seriálových súťaží.
Termíny sa včas dozviete na tejto stránke

Ďakujem všetkým
Za RC-XXL Miroslav Líška