MS F3F 2014 na Donovaloch

MS F3F 2014 na Donovaloch

Druhé Majstrovstvá sveta FAI F3F na Donovaloch boli dňa 7.9.2014 vo večerných hodinách slávnostne otvorené za účasti 51 súťažiacich zo 17 krajín z celého sveta. Otvárací ceremoniál začal riaditeľ súťaže Marián Maslo a potom predseda športovej jury, Tomáš Bartovský slávnostne 2. FAI MS F3F 2014 otvoril. Nasledovalo predstavovanie všetkých zúčastnených tímov a potom otvárací banket pod donovalskou oblohou.
Predpoveď počasia na celý týždeň nevyzerá veľmi nádejne a dúfame, že sa nenaplní.

Otvárací ceremoniál – videoLeung Chi Sang – YouTube (thanks…)

Prvý deň začal rannou hmlou, ktorá sa postupne rozpadla. Asi okolo 11. hodiny, po vybudovaní štartoviska na južnom svahu, odletel slovenský junior Majo Mrva skúšobný let a to bolo všetko, lietať sa ani nezačalo. Vyčkávanie na priaznivé podmienky trvalo do 14:00, potom bol 1. letový deň ukončený. Bez vetra sa F3F lietať nedá…

Druhý deň sa začalo lietať. Počasie sa vylepšilo a od 10. do 17:50 hod sa odlietali tri kompletné kolá a dve skupiny zo 4. kola. Prvá skupina 1. kola mala viac opráv pre slabý vietor ale potom sa podmienky zlepšili a vietor sa dostal na 5-9m/s. S pribúdajúcim časom vietor zase zoslabol až na hranicu 3m/s a množili sa opravy.
Niekoľko modelov bolo poškodených a obetovaných donovalskému krížu…

Poradie jednotlivcov Results_individual_3
a poradie tímov po troch kolách Resultst_teams_3

Tretí deň bol podľa predpovede predpoklad na severný vietor, preto bolo štartovisko vybudované na severnom svahu. Dolietať mala 3. skupina zo 4.kola. Začalo sa s vetrom tesne za hranicou 3m/s ale pre slabý vietor sa skupina nedolietala. Nastalo dlhé čakanie na lepšie podmienky a potom boli výsledky 3. skupiny zrušené.
Okolo 14.hodiny bolo rozhodnuté presunúť štartovisko späť  na južný svah, lebo vývoj počasia naznačoval, že by sa mohlo dať lietať na južnej strane.  Skutočne sa tak aj stalo a 4. skupina úspešne dolietala 4. kolo. Ihneď sa začalo lietať aj 5. kolo. Po odlietaní 15 pilotov 1.skupiny vietor zoslabol a prichádzajúce dažďové mraky už nedávali možnosť, že by sa znova rozfúkalo a výsledky 1.skupiny boli po 30 minútach zrušené.

Nášmu tímu sa v 4.kole darilo. Kolo bolo rozdelené na skupiny a tak do nášho tímu pristáli dve tisícky (M.Mrva a F.Ruisl) a vo výsledkoch národných tímov sme postúpili na 2. miesto. V jednotlivcoch je F.Ruisl po 4.kole na 1.mieste, junior Majo Mrva na 10. mieste, Rudo Masný 39., Lubo Ivan 50.

Poradie tímov: Teams_after_4
Poradie jednotlivcov: Individuals_after_4

Štvrtý deň je ráno hmla, východný vietor 4m/s. Usporiadatelia vyšli lanovkou o 10. hod na kopec,  začína pršať a  o 12. hodine je zrejmé, že z lietania dnes nebude nič. Čas trávime debatou,  na obed sme si vyšli do Koliby a potom relaxujeme. Večer je stretnutie, na ktorom sa diskutuje o návrhoch na zmeny v pravidlách F3F. Zaujímavý návrh predniesol Majo Maslo: aby sa zmenšil vplyv termiky na výsledky, škrtať najhoršie výsledky jeden po 4. kole, dva po 8. kole, tri po 12. kole atď.

Piaty deň ráno fúka na vrchu JV vietor 12-18m/s, oblačnosť sa drží tesne nad Novou Hoľou. Preverujeme možnosť postaviť bázy na východnej starne kopca. Nakoniec sa dohodlo, že postavíme štartovisko na juhu, lebo smer vetra sa mal poľa predpovede stáčať k juhu. Asi o 10:15 letí Lukas Gaubatz skúšobný štart, vietor dosahuje v nárazoch 28m/s a je silne z ľavej strany. Po chvíľke sa má začať lietať ale začína pršať. Najskôr mierne a potom už spravodlivo. Každý sa schoval, kam mohol. Trápenie skončil Majo o 13. hodine vyhlásením o ukončení letového dňa. Pršalo takmer do 16. hodiny a Donovaly sú zahalené do hmly.

Šiesty deň od rána prší ale predpoveď hovorí, že by bolo možné odletieť ešte jedno kolo na východnom svahu. Odchádzame na kopec, prenášame bázy na východný svah a vybudujeme tam štartovisko. Všetko je pripravené na začatie 5. kola ale viditeľnosť je slabá, kopec je často ponorený do hmly a lietanie nie je možné. Čakanie na priaznivé podmienky využívame na povzbudzovanie okolo bežiacich športovcov súťaže SPARTAN RACE, ktorá sa dnes koná na Donovaloch.
Vietor slabne, oblačnosť stúpa a asi o 12. hodine začína lietať prvá skupina s vetrom 3-4m/s, ktorý sa ale stáča na juh. Hneď prvý štart končí opravou, potom tretí atď. Časy biedne, nehodné MS…
Po niekoľkonásobných opravách v 1. skupine je zrejmé, že aj napriek veľkej snahe organizátorov nie je možné odletieť ani jedno úplné kolo a po krátkom brífingu riaditeľ súťaže ukončí lietanie. Blíži sa dážď a keď vystupujeme z lanovky, prší už trvale.
Program MS pokračuje slávnostným vyhodnotením o 19:30 hod. Ceremoniál bol pripravený vonku ale prší, preto je všetko improvizovane zmenené a vyhodnotenie sa koná v penzióne Zornička.
Výsledky po 4. kole sa stávajú definitívnymi. V našom tíme SLOVAKIA F3F zavládla samozrejme veľká radosť, máme majstra sveta a v tímoch sme na druhom mieste a junior Majo Mrva je v hodnotení juniorov druhý a v poradí jednotlivcov na krásnom 10. mieste.

Definitívne výsledky juniorov:Juniors_final
Definitívne výsledky tímov: Teams_final
Definitívne výsledky jednotlivcov: Individuals

Ukončovací ceremoniál juniori

Ukončovací ceremoniál tímy

Ukončovací ceremoniál jednotlivci

flags_of_United-Kingdom
/English version of article/